nadciśnienie - czego nie jeść
Przy nadciśnieniu dieta jest bardzo ważna. Wpływa na zmniejszenie wartości ciśnienia, ale pozwala też minimalizować ryzyko wielu chorób układu krążenia. Co ważne, nie wymaga żadnych drastycznych zmian, a jedynie modyfikacji, pozwalających zwiększyć prozdrowotność diety, ale również pozwolić unikać nadmiaru sodu. Są pewne produkty, których trzeba unikać, gdy mamy do czynienia z nadciśnieniem tętniczym. Jednym z nich są frytki, tak bardzo lubiane przez wiele osób, choć niestety szalenie niezdrowe.
Zdrowy styl życia i odpowiednia dieta to nieodłączne elementy profilaktyki i leczenia nadciśnienia tętniczego. Istnieje lista produktów, których należy szczególnie unikać. Dużo się mówi o szkodliwości czerwonego mięsa. Czy rzeczywiście ma wpływ na wzrost ciśnienia krwi? Wyjaśniamy. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dr hab. n. med. Marcinem Wełnickim, specjalistą chorób wewnętrznych i farmakologii klinicznej, adiunktem III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.